Τo Ίδρυμα Ωνάση Στην Αμερική – Οι Βάκχες του Ευριπίδη καταλαμβάνουν το Μπρούκλυν!

Photo Credit: Julieta Cervantes

To Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται με το ΒΑΜ σε δύο έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του BAM 2018 Next Wave Festival, όπου παρουσιάζονται αρχαίες τραγωδίες σε νέες παραγωγές θεάτρου και όπερας από σημαντικούς συνθέτες και σκηνοθέτες.

Από σήμερα, 3 Οκτωβρίου και έως τις 7 Οκτωβρίου, οι Βάκχες του Ευριπίδη καταλαμβάνουν το ΒΑΜ Harvey Theater του Μπρούκλυν. Η υπαινικτική παραβολή του Ευριπίδη πάνω στην ύβρη και τον φόβο του αγνώστου αποκτά νέα πνοή στα χέρια της Anne Bogart και της περίφημης SITI Company. Σε μια τολμηρή νέα μετάφραση από τον Aaron Poochigian, οι Βάκχες εκρήγνυνται με χορωδιακή ομορφιά, συναισθηματική φρενίτιδα και συντετριμμένη απώλεια, αποκτώντας συνάφεια με το σήμερα, 2.000 και πλέον χρόνια μετά τη συγγραφή τους.

 

Η συνεργασία με το BAM συνεχίζεται με το φεστιβάλ Speaking Truth to Power: Η ελευθερία του λόγου είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας. Όταν οι αρχαίοι Έλληνες προβληματίζονταν αναφορικά με τον βαθμό που η ελευθερία του λόγου θα έπρεπε να είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ορισμένα άτομα, συχνά χάρη στον χαρακτήρα ή τον τρόπο ζωής τους, ήταν εμποτισμένα με παρρησία, κάτι που τους επέτρεπε να μιλούν ελεύθερα, ειλικρινά, ανοιχτά και, ενίοτε, προσβλητικά.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ταινίες που θα προβληθούν στα BAM Rose Cinemas, συζητήσεις που θα γίνουν στο BAM Fisher Hillman Studio, καθώς ένα installation-ανάθεση του Onassis Culture. Θα προβληθούν οι ταινίες: Ran (1985) του Akira Kurosawa, την 1η Οκτωβρίου, The Arbor (2011) της Clio Barnard, στις 15 Οκτωβρίου, Whose Streets? (2017) των Sabaah Folayan και Damon Davis, στις 29 Οκτωβρίου, Taxi (2015) του Jafar Panahi, στις 3 Δεκεμβρίου.

Leave a Comment